Wat is kubb?

Misschien is kubb jullie niet helemaal gekend. Het is een (buiten)spel met als doel houten blokken omver te gooien met houten stokken. Het is een teamspel waarbij 2 teams tegenover elkaar komen te staan, een spel voor jong en oud.

Een beetje geschiedenis…

Kubb is volgens de legende een oud Vikingspel uit Zweden, ontstaan door het sprokkelen van brandhout.

Volgens Wikipedia is kubb echter al veel ouder dan dat. De oorsprong zou reeds bij de Oud-Egyptenaren liggen, gezien afbeeldingen gevonden zijn met een kubb-variant. Deze variant werd via de Perzen, de Romeinen en uiteindelijk de Vikingen naar de Noorderstreken gebracht. Ook de naam kubb, letterlijk vertaald houten blok, hebben we van de Zweden meegekregen.

Kubb in de wereld…

Vanaf de jaren negentig werden er meer en meer kubbspellen verkocht. Zo ontstond in 1995 ook voor de eerste keer het Wereldkampioenschap Kubb op Gotland, een eiland van Zweden.

En in België

Naarmate kubb ook in België bekendheid verwierf, werd ook in 2007 het Belgisch kampioenschap opgericht. Gedurende de eerste 2 jaar was Gent gaststad, gevolgd door respectievelijk Antwerpen, Brugge, Leuven en Hasselt. In 2013 Antwerpen, in ’14 Vilvoorde, om dan voor 3 jaren in Aalst door te gaan. In 2018 en 2019 was Beveren-Waas de place-to-be.

Er ontstonden natuurlijk meer tornooien dan het Belgisch Kampioenschap alleen. In 2013 werd de Kubbleague boven de doopvont gehouden. Bij een selectie van tornooien kun je punten verdienen om zo de beste van het seizoen te worden. Sinds 2018 is de Kubbleague omgedoopt tot Kovera Kubb League.

Ontstaan van de Kubbfederatie

De Kubbfederatie zag zijn levenslicht in 2016. Deze was nodig om het recreatieve spelen naar een echte competitie op te krikken. In 2018 richtte de Kubbfederatie samen met de Zwitserse en Duitse federatie de EKA (European Kubb Association) op. De Europese kampioenschappen (EKC) waren geboren. Ook blijft de Kubbfederatie nog steeds evolueren. Het aanspreken van het recreatieve zoals een verkort spelregelboekje alsook het aanbieden van initiaties worden aan de activiteiten toegevoegd.