tornooiformule voor recreanten

wo, 25/09/2019 - 09:42 -- Stef

We merken al even dat het aantal recreanten op sommige tornooien afneemt.

Hoe kunnen we deze opnieuw stimuleren om terug te komen kubben? 

Nieuwe tornooiformule? A- en B tornooi? 

 

Deel 1 (prijs tornooien - opsplitsing in A en B tornooien, statuten en ranking voor niet PRO's)

 

De prijs van KF-tornooien ligt voor recreanten te hoog. Je doet mee aan een tornooi waarvan je weet dat je niet voor de topplaatsen kan meedoen. De essentie van kubb is dan wel om plezier te maken, mensen hebben toch graag het gevoel iets te kunnen winnen. Daarom is het zeker een optie om tornooien op te splitsen in een A en B tornooi. Zo spelen teams zowel in A als B tornooien voor een 1ste plaats, wat een ander aanvoelen geeft. 1ste, 2de of 3de plaats op 16 deelnemers klinkt immers mooier dan 17de, 18de of 19de op 32 deelnemers. Voor een A-tornooi betaal je dan bv. 25 euro en voor een B-tornooi 15 euro?

 

Tornooiorganisatoren dienen wel nog altijd de vrije keuze te hebben of om een gemengd tornooi (PRO’s en recreanten) of een apart A en B tornooi te organiseren, zij kunnen immers beter inschatten of hun tornooi voldoende recreanten aantrekt en wat deze willen.

 

Daarnaast zou ik werken met statuten (PRO en niet PRO) die teams voor aanvang van het seizoen dienen aan te vragen, waarbij PRO’s enkel punten kunnen verdienen voor de A-ranking (PRO’s) en niet PRO’s voor de B-ranking. Afhankelijk van de tornooiformule wordt een andere puntentelling gehanteerd.

PRO teams krijgen enkel punten bij deelname aan A-tornooien en gemengde tornooien.

Niet PRO teams krijgen punten bij alles deelnames, afhankelijk van het type tornooi. Let wel: indien een niet PRO team deelneemt aan een A-tornooi worden de behaalde punten gehalveerd, dit om te vermijden dat bij weinig inschrijvingen in een A-tornooi niet PRO teams extra veel punten zouden kunnen verdienen t.o.v. hun 'concurrenten' van de B-ranking. 

Puntentelling voor een A-tornooi:

1ste = 50 punten

2de = 49 punten

3de = 48 punten

50ste = 1 punt

 

Puntentelling voor een B-tornooi:

1ste = 25 punten

2de = 24 punten

3de = 23 punten

25ste = 1 punt

 

Puntentelling voor een gemengd tornooi:

1ste = 50 punten

2de = 49 punten

3de = 48 punten

50ste = 1 punt

Stel je eindigt als niet PRO ploeg 19de in een gemengd tornooi dan krijg je 32 punten!

 

Na het seizoen kunnen eventueel beide rankings naast elkaar worden gelegd om te kijken wie mag deelnemen aan de Masters. Stel dat de 1ste in de B-ranking over een gans seizoen (bv. 10 deelnames) 200 punten heeft verzameld en de laatste in de A-ranking heeft slechts 175 punten verzameld (bv. 5 deelnames) , moet mss worden overwogen om dan de winnaar van de B-ranking voorrang te geven voor deelname aan de Masters. Deze niet PRO ploeg heeft immers aan meer tornooien deelgenomen en dus ook meer bijgedragen aan de kubbcompetitie.

 

Grtz

Kim

Vind ik leuk4 0

Deel 2 (A en B tornooiformules)

 

Indien een tornooi wordt opgesplitst in een A en B tornooi, kan de tijdsduur ook worden ingekort. Je hebt immers per reeks minder teams. Het creëert tevens de mogelijkheid om onderling meer wedstrijden tegen elkaar te spelen. Het huidige DMK-systeem is goed om teams van hetzelfde niveau tegen elkaar te laten spelen, maar voor sommige teams is dit na de helft van de wedstrijden al overbodig aangezien ze toch al (zo goed) geplaatst zijn voor de namiddag. De motivatie en spankracht ebt dan een beetje weg. Bij de rechtstreekse uitschakeling nadien is het gewoon hopen om een gunstige tegenstander te loten zodat je tornooi nog niet voorbij is.

 

 

Wat als je volgende schema's zou nemen (toepasbaar bij zowel A als B tornooi): 

 

Bijv. 16 deelnemers (start 9u30, einde +/- 17u30)

Voorronde (2 sets per wedstrijd, 40 minuten per wedstrijd):

* Teams verdelen in 2 groepen van 8

* Ieder team speelt per groep onderling tegen elkaar

Eindfase (naar 2 winnende sets, 50 minuten per wedstrijd):

* Nrs  1 en 2 spelen halve finale

* Nrs 3 en 4 spelen voor 5-8

* …

 

Bijv. 20 deelnemers (start 9u30, einde +/- 17u30)

Voorronde (1 set per wedstrijd, 25 minuten per set):

* Teams verdelen in 2 groepen van 10

* Ieder team speelt per groep onderling tegen elkaar

Eindfase (naar 2 winnende sets, 50 minuten per wedstrijd):

* Nrs  1 en 2 spelen halve finale

* Nrs 3 en 4 spelen voor 5-8

* …

 

In bovenstaande voorbeelden zit er meer spankracht op iedere wedstrijd want je bent nog constant voor je plek in de groep aan het spelen en dus ook voor een beter eindresultaat. Tevens heb je na een verliespartij nog altijd de mogelijkheid om je te herpakken.

En tornooien duren minder lang. Iets waar velen toch naar verlangen.

Er zijn ook varianten mogelijk voor 14 t/m 24 teams. Vanaf meer ploegen zal er een klassiek systeem moeten worden gekozen omdat het anders qua tijd niet meer haalbaar wordt.

Vind ik leuk4 0

Ik lees 2 zaken waar ik blij van word:
opsplitsing pro en recreanten
inkorten van de tijdsduur van een kubbdag.
Start om 10u en einde om 17u moet haalbaar zijn.

Ik ben ook geen voorstander van DMK in de A reeks (wegens te weinig ploegen) maar in de B reeks zou ik het behouden omwille van de vaak laattijdige annulaties.

Vind ik leuk7 0

Hoewel we voorstander zijn van een uniforme tornooiformule, momenteel is het meest belangrijke meer teams aan het kubben te krijgen. Dus het is inderdaad perfect mogelijk dat er een verschillend schema wordt gebruikt voor een A en B tornooi.

En we hebben nu zelf ondervonden, na onze 1ste organisatie, dat een korter tornooi mogelijk is. Het kan natuurlijk zijn dat wij net geluk hebben gehad dat alles vlot is verlopen en vroeger gedaan was. Andere organisatoren kunnen het mss beter inschatten. 

Vind ik leuk0 0

Het aantal recreanten en nieuwe ploegen neemt af in KF-toernooien, want...

1. Speeldagen duren veel te lang. Tenzij je een die hard kubber bent, staat niemand te roepen op een kubbdag van 9 tot 9. Het zijn zotten die kubben: vaak minstens 2 uur rijden om dan een hele dag met hout te gaan gooien.

2. Het niveau is veel te hoog. Waarom (een hele dag) matchen spelen tegen teams die zo goed zijn dat ze alles afgooien in een paar beurten? Frustrerend en helemaal niet leuk. 

3. De hype is voorbij.  Velen kennen het spel, maar hebben geen ambitie om dat competitief te gaan doen. Zelfs een BK trekt nog weinig ploegen. Waar zijn die 180 teams uit 2013 gebleven? Het is niet omdat je die teams niet op een KF-toernooi ziet, dat ze niet bestaan of niet spelen. Sommige teams zijn ondertussen gestopt. Andere komen niet naar een KF-toernooi omwille van de 2 hierboven vermelde argumenten. Het aantal recreanten en nieuwe ploegen neemt af in KF-toernooien, dat is een feit. Maar neemt het ook af in niet-KF-toernooien? Er bestaan nog heel wat plaatselijke toernooien. Die maken vaak (bewust?) geen reclame voor hun toernooi op de KF-site.

4. Factor prijs: mogelijks, maar zeker niet doorslaggevend.

5. Kubb is een spel, geen sport. Recreanten liggen niet wakker van toernooischema's en 13000 regels en uitzonderingen. Ze willen gewoon een plezant spelleke spelen zonder commentaar te krijgen op helikopters, voetfouten... De "PRO's" zien dat uiteraard anders. Dat spanningsveld helpt de instroom niet vooruit.

Wil je kubb herlanceren, dan moet over al deze zaken nagedacht worden. Een nieuw toernooischema gaat daar niets aan veranderen.

(persoonlijke analyse Tom)

 

Vind ik leuk6 0
Door PASAR op

-A & B tornooi why not?
-Waar is de zuipbeker gebleven?
-Een speeldag is veel te lang! maximum 17h
-De discussie over een kubb binnen of buiten komt ook niet ten goede aan het spel. Je hebt mensen die altijd zeggen dat hij buiten is als ze zo in het voordeel komen... doe hier iets aan!

Vind ik leuk0 0
Door Nico De Groote (niet gecontroleerd) op

Opsplitsen van Pro en niet Pro lijkt mij onbegonnen werk, volgens KF rangschikking is dit niet mogelijk aangezien er sterkere ploegen zijn die niet geïnteresseerd zijn in de ranking. Indien op een KF tornooi gespeeld wordt met DMK systeem zijn de mindere ploegen na 2 à 3 wedstrijden ongeveer samen. Er zijn misschien mindere ploegen die zich willen meten met de PRO's want anders gaat het nooit mogelijk zijn om de PRO ploegen uit te breiden.
Wat de tijdsduur van een tornooi betreft: 7 DMK wedstrijden (1 set) van 20' in de voormiddag ==> 7* 30' = 3u30. In de namiddag A,B,C reeksen opsplitsen in A1 = plaats 1-8, A2 plaats 9-16, B1 = plaats 17-24, B2 = plaats 25-32 enz. . Wedstrijden naar 2 winnende stets van 45' ==> 3 * 50' = 2u30. Alles samen is dit een tornooi van 3u30 + 0u30 (eten) + 2u30 = 6u30. Het tornooi kan beginnen om 9u30 en is gedaan om 16 uur.

Vind ik leuk1 0
Door Ploeg Rummikubb (niet gecontroleerd) op

Reactie toevoegen